Holiday in Amsterdam – Last Day

Hari terakhir sebelum balik semula ke Glasgow adalah last kopek buat kami untuk membeli apa saja barang cenderahati untuk dibawa balik. Memandangkan flight kami ialah pada jam 3.35pm, maka kami masih sempat untuk shopping di sebelah paginya.

1st and the last destination sebelum ke Schipol Airport ialah Flower Market. Sehari sebelumnya dah puas tengok bunga, kali ni pun nak tengok bunga lagi. Tapi bezanya Flower Market boleh beli bunga, manakala Keukenhof hanya boleh tengok sahaja. Deretan kedai Flower Market juga menjual cenderahati dan pakaian yang bertema Amsterdam.

Namun jualan utamanya ialah bunga. Nak beli benih bunga tulip pun boleh, kalau rasa-rasa tangan tu dingin. Kalau tangan tu panas jer, lupakan jer la. Kasihan bunga tu nanti. Benih bunga tulip seperti labu bawang. Oleh kerana terdapat berbagai-bagai jenis warna bunga tulip, sukar sekiranya hendak memilih benih yang disukai. Tetapi penjual telah mengasingkan biji benih mengikut gambar yang tertera. So kalau menjadi tanaman tu, sama la seperti di dalam gambar.

Apa yang menarik perhatian saya ialah terdapat juga biji benih Canabis dijual secara terbuka. Hahaha.. siap ada instruction lagi cara untuk tanam. Tidak hairanlah kerana Canabis adalah legal di Amsterdam. Kalau beli pun belum tentu boleh bawak balik UK. Malaysia jangan haraplah, mau kena cop pengedar dadah. Silap haribulan kena hukum gantung mandatori.

Selesai membeli-belah kami terus ke hotel untuk mendapatkan bagasi kami dan terus ke Schipol Airport. Ketika sampai di kaunter check-in, beg bagasi kami telah siap tersedia. Agak terkejut juga kerana pihak hotel telah keluarkan segala beg dari bilik. Rupanya check-out hotel ini ialah pada jam 10am. Saya ingatkan sama seperti hotel lain iaitu jam 12pm. Pihak hotel telah siap packing semua barang ke dalam beg. Tawakal jer la, dengan harapan semua barang ada dalam beg.

Kami pergi ke airport selepas mendapatkan beg, risau kena tahan dengan imigresen atau pemeriksaan security yang melambatkan. Dari Amsterdam Central Station kami menaiki train direct ke Schipol Airport. Sampai sahaja di sana, saya terus check-in menggunakan kiosk yang disediakan. Nampak mudah, tetapi banyak sangat detail yang perlu diisi. Kenapalah kiosk tu tak buat cara scan QR Code ker barcode ker. Bila ada problem, terpaksa buat sekali lagi dari mula. Aarrgghhhh!!!

Selesai sahaja check-in, kami pergi ke tingkat atas untuk memasukkan beg pula. Dari check-in sehingga masukkan beg, semua sistem adalah Layan Diri. Hanya itu sahaja yang nampak mudah dan senang, tapi bila sistem tu dah problem disitulah bermulanya masalah. Namun semuanya berjalan lancar dan kami masuk ke bahagian imigresen. Muka pihak imigresen langsung tidak senyum, muka masam dan tak friendly langsung. Tak kisah lah, asalkan ko tak tahan aku sudah.

Setelah masuk ke kawasan ruang menunggu, ibu mertuaku sempat membeli sedikit barang. Rupa-rupanya semua barang di situ Free Duty, setelah diconvert matawang Euro ke Malaysia, agak murah jika dibandingkan harga di Malaysia. Cumanya jika hendak beli barang di situ perlu tunjukkan boarding pass sebagai bukti yang anda adalah pelancong. Ianya salah satu cara bagi mereka untuk mengelakkan abuse dari orang tempatan atau pekerja airport.

Sampai waktu untuk berlepas, kami pun mula bertolak ke Glasgow. Rupa-rupanya masih ada coin Euro yang masih belum digunakan. Nak buat apa yer?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: