Balik Rumah Jalan Kaki

Jauh perjalanan luas pemandangan. Begitulah pepatah Melayu yang sering diungkap apabila kita banyak berjalan. Ia membawa erti semakin jauh kita berjalan, maka semakin banyak pengalaman yang kita perolehi.

hdr_1430785007262hdr_1430784947870

Di sini saya ingin menceritakan sedikit pengalaman balik rumah dengan berjalan kaki. Kebiasaannya, saya pergi kerja dan balik dari kerja dengan menaiki basikal. Hendak dijadikan cerita, kunci basikal missing in action.

hdr_143078489773720150501_192434

Sewaktu hendak balik, saya pergi ke tempat parking basikal. Semasa hendak membuka kunci basikal, kunci pula tiada. Seluk poket kiri dan kanan tiada. Buka beg selongkar semua isi dikeluarkan, juga tiada. Kemudian saya berpatah balik ke locker tempat kerja, juga tiada.

hdr_1430784849709hdr_1430784770840

Pada masa itu sedikit pasrah, entah dimana la kunci basikal ni berada. Apabila diingat satu persatu, masih tidak dapat recall dimana kunci berada. Fikir secara positif, mungkin kunci basikal tertinggal di rumah. Tetapi ketika membuat panggilan di rumah untuk kepastian, tiada siapa yang angkat telefon. Mesej tidak berbalas. Mesej di WhatsApps group juga tidak berbalas.

hdr_1430784812141hdr_1430784732189

Buntu sekejap, memikirkan macam mana hendak balik. Weather forecast pulak mengatakan angin kencang di sebelah petang. Kira-kira 15-16mph kelajuan angin bertiup pada ketika itu. Cukup sejuk, lebih-lebih lagi saya tidak membawa jaket. Dengan harapan apabila berbasikal, badan akan terasa panas dan ketika itu angin sejuk tidak menjadi masalah.

hdr_1430784665778hdr_1430784614300

Saya menunggu panggilan dari wife, namun hampa. Setengah jam saya menunggu, akhirnya saya membuat keputusan untuk balik rumah dengan berjalan kaki. Maka bermulalah perjalanan back to home.

hdr_143078456494120150501_194416

Sepanjang perjalanan saya kerap menggosok tangan untuk mendapatkan haba, angin yang bertiup agak kuat menambah lagi kesejukan yang tersedia dingin. Saya melalui laluan basikal yang saya kerap lalui. Cuma kali ini saya berjalan di atas kaki lima.

hdr_1430784488947hdr_1430784423455

Hendak mencari shortcut, rasanya sama sahaja. Bezanya mungkin sedikit, ditambah pula laluan yang ada itulah yang paling singkat. Sepanjang perjalanan saya tidak berpeluang untuk menikmati pemandangan ketika berbasikal. Mungkin kerana perlu fokus di jalan raya dan hanya boleh menikmati pemandangan sekejap-sekejap.

hdr_1430784369819hdr_1430784302503

Tapi kali ini dengan berjalan kaki, saya dapat menatap sambil menikmati alam ciptaan Allah SWT. Bermula perjalanan saya sambil berjalan kaki meninggalkan New Southern General Hospital (NSGH).

hdr_1430784235613hdr_1430784094339

Dari NSGH saya perlu ke Clyde Tunnel untuk menyeberangi Clyde. Ianya adalah terowong untuk ke seberang. Juga terdapat laluan basikal dan pejalan kaki. Terasing daripada laluan kenderaan seperti kereta.

hdr_1430784033443hdr_1430782339880

Ketika melalui Clyde Tunnel, terpapar di dinding bahawa 10 minit berjalan kaki untuk ke seberang. Bunyinya agak jauh, tapi apa option yang saya ada? Hendak atau tak, itulah satu-satunya jalan yang perlu dilalui. Jalan terowong menuruni bukit, jadi tidaklah terasa penat.

hdr_1430783964950hdr_1430783924522

Tatkala sampai di tengah, jalan semakin mendatar dan terlihat catatan 5 minit perjalan untuk sampai ke destinasi. Maka bermula dari situ saya sudah terpaksa berjalan seperti sedang mendaki bukit. Oleh kerana sudah biasa hiking di beberapa Gunung dan bukit di Scotland, apa la sangat jika dibanding dengan Clyde Tunnel.

hdr_1430783883006hdr_1430783821020

Apabila sampai ke pintu keluar, saya mula berjalan ke seberang dan melalui satu terowong kecil untuk menyeberangi jalan. Sampai sahaja di kawasan ini, barulah nampak pemandangan alam semulajadi. Rumah dan pokok sakura yang sedang berbunga.

hdr_1430783751587hdr_1430783691709

Perjalanan agak lancar kerana setiap lampu isyarat terdapat lampu isyarat untuk pejalan kaki. Ketika sampai di kawasan Jordanhill, barulah nampak dengan lebih jelas dan teliti jambatan landasan keretapi yang telah diperbaiki. Nampak seperti baru dibina tetapi sebenarnya ianya dibaikpulih.

hdr_1430783643766hdr_1430783561383

Saya meneruskan lagi perjalanan dan melalui kawasan Sekolah Tinggi, mungkin kalau saya tinggal lebih lama di Scotland, inilah sekolah kedua untuk Umair. Angan-angan jer lebih, perjalanan perlu diteruskan.

hdr_1430783486666hdr_1430783399215

Pada ketika ini saya sudah sampai di persimpangan Anniesland Cross. Di sini saya mengambil keputusan untuk singgah sebentar di Morrisons kerana hendak menggunakan tandas. Sejuk punya pasal, memang rasa hendak terkencing. Ditahan-tahan ketika mula keluar dari Clyde Tunnel.

hdr_1430783273884hdr_1430783073436

Agak lega setelah menyelesaikan hajat. Kemudian saya mula balik dan menggunakan jalan belakang untuk menikmati pemandangan di sekitar Forth & Clyde Canal. Untung-untung dapat melihat Itik dan Swan berenang di Canal.

Sampai sahaja di persimpangan rumah, maka saya sudah semakin hampir. Masuk sahaja ke dalam rumah, terasa sungguh nyaman rasanya apabila kehangatan heater yang sudah tersedia pasang. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam 45 minit termasuk singgah ke tandas.

Apabila diperiksa balik suhu di luar rumah, ianya adalah 9°c. WoW, sejuknya apabila ditambah dengan angin 15mph, entah berapa pula realfeel suhu sebenar. Bbbrrrrrrrr..

Advertisements

Hiking at Ben Vane, Arrochar Alps

Pada 4 April yang lalu, KMG (Komuniti Malaysia Glasgow) dengan kerjasama MMCS (Malaysian Muslim Circle of Scotland) telah menganjurkan aktiviti hiking di Ben Vane di pergunungan Arrochar Alps. Diketuai oleh Dr Johari yang juga sebagai medic incharge dalam pengembaraan menawan puncak.

Kali terakhir saya mengikuti hiking ialah pada tahun lepas sebelum masuk Winter Season. Pada tahun ini saya berpeluang untuk mengikuti hiking dengan perasaan yang berkobar-kobar. Kasut hiking dah lama simpan di dalam kotak, kini sudah boleh beraksi.

Sebelum ini, peserta yang mengikuti hiking boleh dibilang dengan jari, kurang dari 10 orang. Tetapi kali ini, peserta agak ramai iaitu seramai 30 lebih orang. Kebanyakan mereka adalah student bujang yang masih muda. Rata-rata mereka belum ada pengalaman hiking di pergunungan Scotland nih.

Oleh kerana kebanyakan mereka tidak mempunyai kenderaan sendiri, sebahagian mereka menaiki keretapi ke lokasi tempat kami berkumpul. Hanya 3 orang sahaja yang mempunyai kenderaan sendiri, sebahagian lagi peserta menumpang kenderaan.

Pendakian yang sepatutnya bermula pada jam 10am terpaksa dimulakan pada jam 11am. Ini kerana peserta yang menaiki keretapi sampai agak lewat. Apabila kesemua peserta sampai, kami membuat stretching sebelum memulakan aktiviti hiking.

Pendakian yang pada mulanya agak lancar, sudah menampakkan kesukarannya. Pendakian baru sampai 1/3, ada peserta yang tidak larat. Ada peserta yang sepanjang pendakian tak berhenti membebel. Ada yang berhenti makan nasi lemak, siap dengan lauk nugget ayam. Lucu pun ada bila melihat karenah peserta-peserta beginner nih.

Namun pendakian perlu diteruskan, peserta yang tidak larat mau atau tidak terpaksa ikut sama kerana tiada siapa yang menunggu mereka di bawah. Sampai disatu tahap, barulah dapat merasa sedikit cebisan-cebisan salji. Ketika sampai disalah satu puncak, barulah kami berhenti berehat agak lama sedikit sementara menunggu peserta lain yang masih berada di bawah.

Ketika kami sudah hampir sampai ke kemuncak, ada seorang pendaki Scottish memberi nasihat kepada Dr Johari. Dia memberi nasihat agar kami tidak meneruskan perjalanan ke kemuncak kerana amat merbahaya. Ditambah lagi kebanyakan peserta tidak mempunyai pengalaman dan pakaian yang sesuai. Kebanyakan peserta pula kelihatan penat sekali.

Sekiranya hendak meneruskan juga dia menasihatkan agar jangan berpecah terlalu jauh dan bergerak dalam satu barisan sahaja. Oleh kerana kami sudah hampir hendak sampai, kami teruskan juga dan dalam masa yang sama kami ikut nasihat pendaki itu.

Setelah sampai di atas, terasa puasnya hati apabila dapat menawan puncak. Di situ juga kami semua buka bekal masing-masing dan makan sepuasnya. Akan tetapi saya hanya bawa bekal sedikit roti, sesikat pisang dan sebotol air. Peserta lain siap dengan nasi goreng, nasi lemak, nasi dagang pun ada. Cukup meriah pada waktu itu.

Cuaca di atas cukup sejuk ditambah pula tiupan angin yang cukup kencang. Selesai makan dan berehat secukupnya, kami mula meneruskan perjalanan untuk menuruni gunung pula. Namun kali ini kami akan turun mengikut jalan lain yang lebih landai.

Ketika kami sedang mencari tempat untuk turun, angin yang kencang telah meniup kabus yang ada di pergunungan. Tiba-tiba nun jauh disatu tempat, terlihat ada satu lagi gunung yang tidak terlihat puncaknya. Kami sedikit muskil, adakah kami belum menawan puncak sebenar?

Kami cuba mendekati gunung tersebut terasa agak mustahil untuk memanjatnya. Setelah saya melihat map yang ada serta bantuan GPS, ternyata kami belum menawan puncak gunung yang sebenar. Kami hanya menawan salah satu puncak. Memang benar kata pendaki Scottish itu, amat merbahaya. Walhal sebelumnya, kami fikir dia hanya mahu menurunkan moral kami. Sangkaan saya meleset sama sekali, gunung itu tidak boleh didaki.

Ditambah pula kabus tebal dan angin kencang, kami mengambil jalan untuk berpatah balik mengikut jalan dimana kami daki. Nampaknya tidak ada rezeki untuk menawan puncak sebenar, dapat puncak lain pun jadilah. Suatu pengalaman berharga yang dapat dipelajari, dengar nasihat dari expert.

Sedang kami menuruni gunung, salah seorang peserta tercedara akibat terseliuh. Dr Johari yang lead berada jauh dihadapan, salah seorang dari peserta menghulurkan bantuan dengan membalut kaki agar kurang rasa sakit. Manakala walking stick peserta lain diberikan kepada peserta yang cedera agar beliau dapat berjalan.

Saya sebagai anchor di belakang, terpaksa turun perlahan-lahan menemani peserta yang cedera. Manakala Dr Johari yang berada di hadapan sedang menunggu di check point setelah dihubungi dengan walkie-talkie.

Sepanjang perjalanan menuruni gunung, kami langsung tidak berhenti berehat kerana mengejar masa. Ini kerana sebahagian dari kami menggunakan keretapi sebagai pengangkutan balik yang mana keretapi terakhir ialah pada jam 8pm.

Dalam masa hendak turun, kami yang di belakang dihubungi oleh Dr Johari bahawa ada peserta tercicir iPhone. Nak taknak, kami yang di belakang cubalah mencari sekiranya terjumpa. Like trying to find a needle in a haystack, kami tidak jumpa iPhone tersebut sepanjang menuruni gunung. Tak rezeki peserta tersebut, tu tandanya suruh beli iPhone baru tu.

Alhamdulillah, saya sebagai antara peserta terakhir sampai ke bawah pada jam 7.30pm. Sebahagian yang lain sudah bertolak ke stesen keretapi, maka yang tinggal adalah peserta yang pulang dengan kereta. Selesai solat jamak, barulah kami mula bertolak ke Glasgow.

Inilah aktiviti hiking paling ramai saya sertai. Macam-macam hal.

Mak dan Abah Datang Melawat Glasgow

Sebelum ini, family mertua saya agak kerap datang melawat kami di Glasgow nih. Boleh kata setahun sekali mesti datang melawat. Kini tiba pula giliran abah dan mak saya datang melawat anak sulungnya yang jauh di perantauan.

Pada mulanya abah dan mak hanya bertanya bila masa sesuai datang melawat. Tiba-tiba dapat tahu dah beli tiket kapal terbang. Terkejut pun ada, sebab dalam masa singkat dah beli tiket flight dan masanya juga agak singkat. Nak taknak kena rancang program melawat Scotland untuk abah dan mak.

Tapi seperti kebiasaannya, typical Scotland weather tidak menentu dan kurang menarik. Harapnya cuaca pada waktu abah dan mak sampai cukup baik. Hari yang ditunggu pun telah tiba, setelah dua hari abah dan mak berada di kota London. Mereka datang ke Glasgow dengan menaiki bas National Express.

Lebih kurang jam 7.15am mereka tiba di Buchanan Bus Station. Saya menjemput abah dan mak pulang untuk dipertemukan dengan isteri dan Umair. Oleh kerana masa abah dan mak bercuti singkat, hari pertama mereka sampai sahaja saya telah bawa mereka ke luar bersiar-siar.

Oleh kerana cuaca cukup baik pada hari tersebut, saya membawa mereka ke Highland. Tujuannya untuk melihat pemandangan yang menarik sepanjang perjalanan ke Glencoe. Sambil itu kami picnic di Tarbet, Arrochar berdekatan dengan Tasik Loch Lomond.

Cuaca yang sejuk membuatkan kami semua sangat lapar. Selepas bergambar kami mengambil gambar dan meneruskan perjalanan ke Glencoe Mountain. Disepanjang perjalanan kami transit dibeberapa lokasi untuk mengambil gambar.

Keesokannya pula saya membawa abah dan mak ke Edinburgh Castle. Alhamdulillah, cuaca di Edinburgh juga sangat baik. Cuaca yang menarik membuat pemandangan menjadi sangat cantik. Kemudian kami pergi ke beberapa kedai cenderamata di sekitar Edinburgh Castle.

Pada hari ke-3, saya membawa abah dan mak ke sekitar Glasgow. Tempat pertama, kami pergi ke Kelvingrove Museum. Di sini ialah museum seni, apa-apa sahaja yang berkaitan seni ada di sini. Kebetulan pula pada hari tersebut ada persembahan live music organ. Kami mendengar setiap lagu yang dimainkan, cukup menarik dan sesuatu yang baru buat abah dan mak.

Kemudian kami pergi ke Transport Museum juga dikenali dengan nama lain Riverside Museum. Di sini hampir semua jenis kenderaan dipaparkan, kereta, motorsikal, basikal, bas, van, kapal, keretapi, bomba, kapal terbang dan beberapa lagi yang lain.

Pada hari ke-4 pula adalah hari terakhir abah dan mak berada di Glasgow kerana mereka akan bertolak semula ke London sebelum ke Paris. Oleh kerana bas mereka bertolak pada sebelah malam, maka masih ada masa untuk mereka berjalan-jalan di sebelah pagi.

Saya membawa abah dan mak ke bandar Glasgow iaitu di Buchanan Street. Di sini adalah tempat yang cukup femes dengan pertunjukkan live dan street performers. Abah dan mak terhibur dengan suasana baru, ada orang membuat persembahan skill dengan bola. Ada yang menyamar sebagai patung emas. Ada juga yang buat persembahan gendang dan menyanyi.

Kemudian kami singgah di George Square menikmati cuaca panas matahari. Sesuatu kelainan yang abah dan mak rasakan, kerana kalau di Malaysia sudah tentu akan cari tempat berteduh. Tetapi di Scotland barulah terasa nikmatnya cahaya matahari.

Malamnya adalah masa untuk abah dan mak bertolak ke London. Bas yang abah dan mak naiki ialah Megabus Gold. Apa yang menarik ialah di dalam bas tersebut tiada kerusi tetapi katil. Satu lagi pengalaman menarik abah dan mak menaiki bas malam. Lucu pun ada, tidak hairanlah harga tiket bas ni sedikit mahal dari biasa.

Menariknya, sepanjang abah dan mak berada di Glasgow cuaca tersangatlah cerah. Berbeza sungguh dengan hari-hari yang lain. Memang rezeki dapat menikmati cuti melancong dengan cuaca yang baik. Syukur alhamdulillah.

The Best MicroSD For GoPro Hero 4 Black

GoPro Hero 4 Black memerlukan MicroSD yang berkelajuan Class 10 ataupun U1 (minimum requirement). Oleh itu, Sekiranya MicroSD kurang daripada itu seperti Class 6, 4 atau 2, maka video yang cuba dirakam akan gagal kerana memory tidak cukup laju.

Pada pandangan saya secara peribadi, kriteria untuk memilih MicroSD ialah Speed. Kelajuan sangat penting dan menjadi priority utama. Kedua ialah storage, berapa banyak video atau gambar boleh diisi. Akhir sekali barulah price, value sesuatu barang. Kalau mahal sangat rasa tidak berbaloi pulak kan. So kena ada value ratio dengan storage.

Menurut buku panduan GoPro, maximum memory yang boleh ditampung ialah 64GB. Tapi mungkin juga ia boleh menampung sehingga 128GB. Tetapi saya tidak mahu mengambil risiko, so saya stick pada 64GB sebagai target maximum dan minimum mungkin 32GB. Bergantung juga pada bajet yang ada.

Puas mentelaah Class 10 dan U1, tiba-tiba muncul pulak kelas baru iaitu U3. Apo bondo eh ni, nampak sangat aku dah lama tidak mengikuti perkembangan ICT semasa. Setelah mengkaji dan membuat perbandingan antara Class 10, U1 dan U3, ianya adalah standard SD Association untuk menentukan kelajuan.

SD Association

GoPro Hero 4 Black mempunyai setting untuk merakam video dengan resolusi 4K pada kadar 30fps. Untuk memanfaatkan fungsi yang sedia ada, adalah wajar sekiranya saya mempunyai memory yang berkeupayaan dan cukup laju untuk merakam video 4K.

The top end video modes of the GoPro HERO4 Black edition record data at a rate of 60Mb/s. So, untuk memanfaatkan kelajuan rekod ini saya perlu cari MicroSD yang boleh merekod pada kelajuan 60Mb/s atau lebih laju lagi. Maka disinilah mulanya pencarian MicroSD yang cukup sukar.

Banyak info dari internet seperti blog dan forum yang perlu ditapis dan perlu difahami dengan teliti. Setiap orang mempunyai pandangan masing-masing serta kriteria dalam membuat pilihan. Paling senang mengetahui kelajuan sesuatu memory adalah dengan melayari website official yang cukup femes dengan memory seperti Sandisk, Lexar, Kingston dan beberapa lagi yang lain.

Setelah melihat beberapa website dan produk yang mereka ada, saya narrow down kepada dua brand iaitu Sandisk dan Lexar. Kemudian barulah melihat pada produk yang mereka ada, kelajuan, storage dan harga di antara brand Sandisk dan Lexar. Kedua-duanya agak menarik, tetapi produk Sandisk lebih baik.

GoPro write speed

Sandisk Pro mempunyai kelajuan over the top, lebih dari cukup untuk GoPro Hero 4 Black. Kemudian terfikir sebentar, adakah wajar saya membeli 2 keping MicroSD 32GB atau hanya sekeping MicroSD 64GB. Selepas membuat kira-kira, 64GB lebih baik untuk kegunaan saya kerana melihatkan cara untuk membuka dan memasang MicroSD agak sedikit leceh.

So, dalam produk Sandisk ni ada dua pilihan iaitu sama ada Extreme Plus ataupun Extreme Pro. Of course, Extreme Pro lebih baik dari Extreme Plus dan harganya juga lebih mahal. Maka bermulalah pencarian Sandisk Extreme Plus dengan kapasiti 64GB.

Setelah puas mencari tidak ada pula bid untuk Sandisk MicroSD nih. Kalau ada pun, harganya lebih kurang sama dengan beli secara terus malah lebih mahal lagi kerana buyer perlu menampung kos postage. Tiba-tiba saya terpandang satu iklan Sandisk Extreme Pro yang harganya lebih murah sedikit dari biasa yang mana ianya hanya mahal sedikit berbanding Sandisk Extreme Plus.

Kalau mahal sedikit, tetapi lebih baik dan lebih laju, tak perlu fikir panjang, grab terus. Tetapi agak sedikit lambat untuk sampai, mungkin kerana itu ianya murah. Apa pun penantian itu suatu penyeksaan, waaarrrrggghhhhh!!!. Apa yang penting kena bersabar kerana hasilnya pasti membuatkan saya senyum sendirian dan berpuas hati.

_MG_2060

Apabila sampai sahaja memory card baru, 1st thing 1st kena baca doa. Maka GoPro sudah sedia untuk memulakan penggambaran sulungnya. Tiba-tiba proses penggambaran terbantut, GoPro Hero 4 Black yang dibeli, baterinya belum dicas sejak baru dibeli. Cis!!! cis!! cis!

Menanti bateri dicas juga suatu penyeksaan. Huhu..

My 1st Action Camera

Tak pernah terhajat nak berkecimpung dalam arena video nih. Walaupun niat itu ada, tetapi tidaklah begitu serius. Oleh kerana keseriusan tidaklah sampai hendak membuat wayang gambar. Akan tetapi sekurang-kurangnya adalah sedikit koleksi peribadi untuk tatapan dikala usia senja. Hohoh..

Apabila sebut sahaja video kamera, apa yang terfikir di dalam kepala ialah Full HD, Digital, Compact. Akan tetapi video kamera seperti itu kebiasaannya tidak cukup lasak dan hanya untuk kegunaan normal. Apa yang saya mahukan ialah sesuatu yang cukup lasak.

Garmin VIRB Elite

Video kamera yang lasak digelar Action Camera. Terdapat berbagai-bagai jenis dan jenama yang ada di pasaran dan salah satunya ialah GoPro, Garmin, iOn, Drift, Sony dan lain-lain. Maka bermulalah pencarian Action Camera mana yang sesuai dengan jiwa ini.

Oleh kerana saya commute ke tempat kerja dengan menggunakan basikal. Action Camera adalah jawapannya. Sekurang-kurangnya jika terjadi apa-apa ada video sebagai bukti. Pada mulanya saya bercadang hendak membeli Garmin VIRB Elite. Apabila melihatkan spesifikasi yang ada tidak cukup membuatkan hati ini jatuh cinta. Rupa ada, tapi spec agak kurang sedikit.

Sony HDR-AZ1VR

Kemudian saya beralih kepada Sony AZ1 VR. Saya mengharapkan reputasi Sony yang cukup gah suatu ketika dahulu dapat menambat hati saya, rupanya ianya sama sahaja dengan Garmin. Aksesori aftermarket juga sangat kurang berbanding Action Camera yang lain.

Last sekali barulah saya melihat GoPro. Walaupun saya sudah mengetahui kehebatan GoPro sebelum ini. Namun tidaklah mengikut perkembangan semasa. Rupanya sahaja sudah macam kamera kompak bersaiz kecil. Berbeza dengan rupa Garmin dan Sony.

GoPro Hero 4 Black

Apabila dilihat spesifikasi yang ada, saya sudah teruja. Inilah Action Camera yang dicari-cari. Aksesori aftermarket cukup banyak sekali. Nak beli original boleh, ciplak boleh, professional grade pun boleh. Walaupun harganya agak mahal sedikit berbanding Garmin dan Sony serta rupa yang kurang lawa. Saya pejamkan mata sahaja, tepuk dada tanyalah hati. Dalam hati berkata “Rupa tak penting, yang penting spec”.

GoPro pula ada banyak variasi. Hero 3+ Silver, Hero 3+ Black, Hero 4 Silver, Hero 4 Black. Banyak pula pilihan, tapi spec yang saya mahu ada pada Hero 4. Namun agak sedikit berbelah bahagi, sama ada Silver atau Black. Silver mempunyai LCD screen di belakang kamera. Manakala Black pula tiada, tetapi mempunyai kadar FPS yang tinggi berbanding Silver.

Setelah fikir semasak-masaknya, mengikut keperluan dan kegunaan semasa dan akan datang. Saya korbankan feature LCD screen tersebut, maka dengan itu saya memilih GoPro Hero 4 Black sebagai Action Camera saya.

Bermulalah aktiviti saya mencari untuk mendapatkan harga yang termurah dan terbaik berbanding harga pasaran sudah semestinya hanyalah online. Bid sudah semestinya, apa yang penting bagaimana hendak bid pada saat akhir. Setelah 2, 3 kali kalah bid. Buat kali ke-4, barulah saya menang dengan harga jauh lebih murah dari harga pasaran. Jimatlah dalam £80. Syukur..

Selepas seminggu barulah apa yang dipesan sampai. GoPro Hero 4 Black berada di tangan, terasa sungguh syok sekali. Akan tetapi tak boleh nak test, kerana memory card terpaksa dibeli berasingan. Benda yang penting pulak boleh lupa, terpaksa la survey lagi. Huhu..

iPhone 4 Percuma

Salah seorang dari adik iparku iaitu Sufi namanya. Beliau datang ke UK untuk melawat kami sekeluarga sementara menunggu keputusan SPM. Beliau mempunyai 2 buah smartphone iaitu iPhone 4 dan iPhone 5c. Kedua-duanya adalah used 2nd hand.

_MG_2040

_MG_2042

Hendak jadikan cerita, iPhone 4 yang dibawanya terjatuh semasa beliau berada di London. Habis retak berderai, skrin depan dan cover belakang. Melihat keadaan macam tidak dapat diselamatkan, namun sebagai seorang techie handalan semua perkara tidak mustahil.

_MG_2043

_MG_2044

Sufi memberikan iPhone 4 kepada saya secara percuma dalam keadaan nazak. Sufi mengatakan iPhone 4 tersebut pernah dibaiki di kedai telefon ca ya nun alif. Seperti yang diduga, banyak benda yang hilang di dalam iPhone ini.

_MG_2045

_MG_2046

Diantaranya ialah bateri original ditukar dengan bateri terpakai, banyak skru yang kurang, sim card tray ditukar kepada ciplak, touch screen sudah tidak original. Sedih melihatkan keadaan smartphone yang sudah kurang smart nyer.

_MG_2047

_MG_2049

Setelah membelek keadaan iPhone dan membuat kira-kira kos untuk membaiki dan menukar semula kepada keadaan original. Ianya memerlukan kos lebih kurang £30. Semua komponen yang diperlukan saya beli secara online sahaja.

_MG_2050

_MG_2053

Apabila sampai semua komponen yang diperlukan, maka proses membaik pulih iPhone pun bermula. Pertama sekali saya terpaksa membuang semua pelekat rapuh kononnya pelekat waranti. Dalam iPhone mana ada pelekat waranti, buat semak jer.

_MG_2173

_MG_2174

Setelah dibersihkan, barulah masuk proses menukar komponen yang rosak dan tidak original. Semua dalam keadaan original state. This iPhone 4 back to its former glory. Cheers..

My New Manfrotto Tripod

Sejak berkecimpung dalam dunia fotografi, inilah pertama kali saya membeli sebuah aksesori yang wajib ada pada setiap kamera DSLR iaitu tripod. Sejak dahulu lagi memang hati ini teringin hendak memiliki tripod sendiri, namun apakan daya. Duit poket sentiasa sahaja bocor.

_MG_2161

Bermacam-macam kreativiti boleh dilakukan sekiranya mempunyai tripod. Hendak disenaraikan satu persatu, terlalu banyak rasanya. Secara asas tujuannya untuk memegang kamera agar tiada sebarang gerakan.

_MG_2163

Suatu ketika dahulu tatkala baru berkecimpung dalam dunia fotografi, tripod tak mampu nak beli. Memang ada tripod yang murah, tetapi ianya tidak mampu menampung berat DSLR saya yang mempunyai body magnesium ini.

_MG_2166

Apa yang boleh dibuat, saya terpaksa la meminjam tripod kepunyaan pejabat. Tapi nak meminjam punya la susah, si tukang penjaga buat macam harta peribadi. Walhal tripod tu simpan sahaja buat perkasam. Sabar sahaja la, dapat pinjam pun hanya sementara. Tapi beratnya, memang tersangatlah tidak mobile. Berpeluh muka seluruh badan, ketika mengangkut naik ke Bukit Broga dahulu.

_MG_2168

Tak berapa lama dahulu ada seorang rakan yang mempunyai tripod. Senang nak pinjam, mohon pinjam seminggu. Tak dan berapa hari dah minta balik. Saya yang tengah mencari idea dengan tripod yang ada tiba-tiba jadi terbantut. Takper lah, dah tuan empunya mintak balik kena la pulangkan.

_MG_2170

Selepas kejadian episod tragis yang terdahulu, saya berhasrat untuk memiliki tripod sendiri. Dan kini saya berjaya memiliki tripod sendiri dengan memanangi bid di eBay. Lebih murah dari harga pasaran semasa.

Setelah mengkaji sekian lama mengenai tripod, akhirnya saya memilih Manfrotto 190CXPRO4. Apa yang menarik dengan tripod ini ialah ianya jauh lebih ringan daripada tripod besi dan aluminium kerana ianya diperbuat daripada Carbon Fibre. Mempunyai section Q90 yang dipatenkan. Sangat kukuh dan boleh menampug berat DSLR saya dan juga Flashgun.

Pun begitu, ianya hanyalah sebuah tripod dan tidak mempunyai tripod’s head. Kerana ianya dijual berasingan. Selepas ini terpaksa cari “Head” pula. Huhu..

Advertisements