Hot and Spicy

Genap sudah sebulan sejak balik dari oversea. Perasaan sukar digambarkan, gembira kerana sudah selamat pulang ke tanahair. Sedih kerana terpaksa meninggalkan bumi Glasgow yang dirindui. Sukar hendak digambarkan, tetapi kehidupan perlu diteruskan.

Ketika keluar sahaja dari kapal terbang dan melalui air bridge, di situ sahaja terasa bahangnya. WoW, tiba-tiba terasa seperti serangan strok haba. Walhal, saya sekeluarga sampai Malaysia pada waktu malam bukan siang. Macam mana la keadaan diwaktu siang.

Dipendekkan cerita saya sekeluarga tidur berpeluh-peluh pada malam itu, walaupun aircond dan kipas sentiasa terpasang. Umair yang sentiasa aktif, memang sentiasa berpeluh. Nasib baik la Umair ni jenis tidak merungut kepanasan.

Ketika lapor diri setelah bercuti sekian lama, terasa aircond di pejabat seperti tidak terpasang. Panas sungguh, oleh kerana rambutku yang panjang begitu panjang. Menambah lagi panas di kepala. Nak taknak, kena la potong rambut. Bukan sekadar potong, saya cukur terus bagi pendek.

Baru la terasa lega dan kepala terasa begitu ringan sekali. Memang sayang hendak potong rambut yang panjang, tetapi 3 tahun sudah cukup rasanya. Kini tiba dengan penampilan rambut pendek.

Hari-hari saya bermandikan peluh, walaupun sudah mandi terasa begitu berwap sekali. Sabar jer la, mungkin proses transition mengambil masa yang lama. Ditambah pula KL sudah lama tidak turun hujan.

Alhamdulillah, sekarang sudah boleh adapt cuaca di Malaysia yang panas dan lembab sepanjang tahun.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: