iPhone 4 Percuma

Salah seorang dari adik iparku iaitu Sufi namanya. Beliau datang ke UK untuk melawat kami sekeluarga sementara menunggu keputusan SPM. Beliau mempunyai 2 buah smartphone iaitu iPhone 4 dan iPhone 5c. Kedua-duanya adalah used 2nd hand.

_MG_2040

_MG_2042

Hendak jadikan cerita, iPhone 4 yang dibawanya terjatuh semasa beliau berada di London. Habis retak berderai, skrin depan dan cover belakang. Melihat keadaan macam tidak dapat diselamatkan, namun sebagai seorang techie handalan semua perkara tidak mustahil.

_MG_2043

_MG_2044

Sufi memberikan iPhone 4 kepada saya secara percuma dalam keadaan nazak. Sufi mengatakan iPhone 4 tersebut pernah dibaiki di kedai telefon ca ya nun alif. Seperti yang diduga, banyak benda yang hilang di dalam iPhone ini.

_MG_2045

_MG_2046

Diantaranya ialah bateri original ditukar dengan bateri terpakai, banyak skru yang kurang, sim card tray ditukar kepada ciplak, touch screen sudah tidak original. Sedih melihatkan keadaan smartphone yang sudah kurang smart nyer.

_MG_2047

_MG_2049

Setelah membelek keadaan iPhone dan membuat kira-kira kos untuk membaiki dan menukar semula kepada keadaan original. Ianya memerlukan kos lebih kurang £30. Semua komponen yang diperlukan saya beli secara online sahaja.

_MG_2050

_MG_2053

Apabila sampai semua komponen yang diperlukan, maka proses membaik pulih iPhone pun bermula. Pertama sekali saya terpaksa membuang semua pelekat rapuh kononnya pelekat waranti. Dalam iPhone mana ada pelekat waranti, buat semak jer.

_MG_2173

_MG_2174

Setelah dibersihkan, barulah masuk proses menukar komponen yang rosak dan tidak original. Semua dalam keadaan original state. This iPhone 4 back to its former glory. Cheers..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: