DIY – Servis Kereta Sendiri

Servis kereta adalah perkara wajib dalam bab penjagaan kereta, yang mana ianya adalah penjagaan dari aspek mekanikal. Selalunya servis yang dimaksudkan ialah tukar minyak hitam, dan itulah perkara yang telah saya lakukan.

20140913_131813

Semasa di Malaysia, saya tak pernah servis kereta sendiri (Proton Wira). Selalunya saya hantar ke bengkel/workshop kereta untuk servis. Walhal Proton Wira la yang paling senang untuk di servis kerana ianya straight forward.

20140913_131844

Namun begitu di UK amnya Glasgow khususnya, saya terpaksa melakukan servis kereta sendiri oleh kerana kerja-kerja yang berkaitan dengan servis atau manpower agak mahal bagi rakyat marhein seperti saya.

20140913_132131

Saya membuat beberapa survey, dimana sekiranya saya hendak hantar ke BMW Authorised Dealer maka £3++ perlu dilaburkan. BMW Independent pula dalam sekitar £1++ bergantung pada jenis servis.

20140913_141212

Setelah survey dibuat dibeberapa bengkel kereta maka saya dapat rumuskan, DIY lebih murah dan jimat. Apa yang perlu saya buat ialah membeli tools dan barang yang diperlukan untuk servis kereta seperti minyak enjin dan sebagainya.

20140913_141318

Apa yang menariknya kos peralatan dan barang servis kereta di sini agak murah, separuh daripada kos servis yang ditawarkan oleh BMW Independent. Disebabkan itu saya berhasrat untuk servis kereta sendiri.

20140913_144835

Tools dan barang untuk servis saya beli melalui eBay. Setelah semua barang sampai dengan selamat, maka saya terpaksa menanti hari yang cerah untuk projek servis kereta. Ini kerana cuaca di Glasgow tidak menentuk dan boleh kata hampir setiap hari hujan.

20140913_144937

Hari yang ditunggu pun telah tiba, weather forecast juga meramalkan cuaca cerah sepanjang hari. Maka saya lakukan servis seawal pagi kerana risau panas tidak sampai ke petang tetapi hujan ditengahari.

Proses servis yang saya lakukan ialah

  • Melakukan engine flush
  • Menukar air filter
  • Menukar pollen filter
  • Menukar oil filter
  • Menukar minyak enjin/hitam
  • Menukar spark plug
  • Menukar lower timing chain skru

Mula-mula sekali saya tuangkan Wynn’s engine flush ke dalam engine, kemudian start engine dan revving sehingga 2000 RPM selama 15 minit. Ini membolehkan semua kekotoran sludge di dalam engine keluar semasa menukar minyak hitam nanti. Walaupun ada beberapa komen di dalam internet mengatakan ianya tidak bagus dilakukan, tapi saya lakukan juga.

20140913_145042

Selepas 15 minit telah berlalu, saya matikan engine kereta dan mula jack kereta dengan trolley jack. Saya terpaksa menggunakan 2 trolley jack yang dipasang pada kiri dan kanan kereta kerana saya tidak mempunyai jack stand. Bahaya cara begini, namun saya tawakal sahaja.

20140913_150819

Kemudian saya masuk ke bawah engine untuk membuka nut minyak engine. Agak sukar sebenarnya, kerana lubang nut tersebut agak longgar mungkin kerana sudah beberapa kali ianya dibuka tutup ketika servis sebelum ini. Dengan menggunakan ratchet wrench saya berjaya membuka nut. Dalam masa yang sama bekas untuk menadah minyak hitam telah berada di bawah tempat keluarnya minyak hitam.

20140913_150824

Pada waktu ini, saya hanya duduk berehat sambil memerhati minyak hitam telah keluar semuanya. Ketika minyak hitam sedang mengalir keluar, saya mula membuka oil filter dan menukarnya dengan yang baru. Berbeza dengan Proton Wira dimana oil filter perlu ditukar keseluruhan termasuk casing, manakala BMW hanya perlu tukar isinya sahaja iaitu penapis.

20140913_152248

Oil filter ditukar berserta dengan O-ring yang baru, agar tiada kebocoran minyak berlaku. Selepas minyak hitam habis keluarm barulah saya mula memasang semula Oil filter yang baru kemudian memasang semula drain plug berserta washer baru.

20140913_152710

Oleh kerana saya hendak menukar spark plug maka ada banyak barang yang perlu dibuka sebelum sampai ke bahagian engine cover. Bermula dengan kotak air filter, kemudian saya terpaksa membuka kotak pollen filter, selepas itu saya terpaksa buka tapak pollen filter dan seterusnya saya terpaksa membuka strut bar bahagian kiri. Strut bar memang tersangatlah keras, disarankan menggunakan Breaker Bar yang panjang.

20140913_154003

Selepas strut bar dibuka barulah mudah untuk membuka engine cover. Selepas itu coil pack dicabut, barulah saya dapat access untuk membuka spark plug. Pada waktu ini barulah saya tahu kenapa bengkel charge mahal untuk servis BMW. Untuk menukar spark plug sahaja, saya terpaksa membuka banyak benda lain sebelum sampai ke situ.

20140913_160738

Spark plug saya menggunakan soket 16mm. Soket thin wall saya gunakan kerana ruang lubang spark plug agak sempit. Proses membuka spark  plug agak mudah, ketika menukar spark plug baru saya menggunakan Torque Wrench pada setting 30nm.

20140913_161512

Apabila diperhatikan, spark plug lama masih dalam keadaan baik dan masih boleh digunakan. Oleh kerana saya sudah sampai ke tahap ini, saya tukarkan sahaja dengan yang baru. Selepas memasang semua spark plug dan coil pack, saya menuang engine oil ke dalam engine.

20140913_161653

Sebelum memasang semula barang-barang berkaitan, saya cuba menghidupkan engine untuk memastikan spark plug berfungsi seperti yang sepatutnya. Semuanya berjalan lancar, kemudian saya mematikan engine kereta dan mula memasang semula engine cover.

20140913_163409

Selepas memasang engine cover, saya memasang semula strut bar, kemudian diikuti dengan tapak pollen filter. Kemudian saya menukar pollen filter lama dengan yang baru. Pollen filter ini berfungsi untuk menapis udara yang masuk ke dalam kereta.

20140914_100309

Selepas pollen filter dipasang, maka giliran untuk air filter box. Semua proses servis DIY ini, mengambil masa saya selama 4 jam. Wohohoho.. mungkin sebab 1st time dan segalanya saya lakukan dengan berhati-hati terutama bahagian spark plug. Risau sekiranya spark plug snap, memang alamatnya terpaksa buka engine head. Itulah satu-satunya yang saya cuba elakkan.

20140914_100323

Akhir sekali apa yang perlu dibuat ialah reset semula servis counter pada komputer BMW. Ini amat penting kerana bagi memudahkan saya mengetahui servis interval yang seterusnya.

20140914_100643

Kat Malaysia aku tak buat servis, kat UK juga yang aku buat. Proton yang mudah pun aku tak buat, BMW yang susah juga aku buat projek. Kepayahan dan kesusahan yang saya lalui akhirnya membuahkan hasil. Kereta terasa ringan, dan meluncur laju dengan cemerlang.

20140913_141225

Total kos untuk servis kereta ialah £88. Mula-mula rasa macam orang gila, servis kereta sendiri. Risau, takut rosak dan sebagainya. Kalau la rosak, mahal woo~ mau ganti. Tapi selepas dapat jimat amaun yang pada saya tersangatlah besar, saya rasa risiko ini agak berbaloi.

Buat julung kalinya, inilah kereta pertama yang saya servis sendiri. Balik Malaysia nanti buka bengkel untuk tukar minyak hitam jer. Wahahaha..

Float like a Cadillac, Sting like a Bimmer..

4 Comments (+add yours?)

  1. irwandahnil
    Nov 16, 2014 @ 08:43:09

    Lepas ni dah tau kat mana nak hantar service BMW !🙂

    Reply

  2. shah iruan
    Mar 15, 2015 @ 05:13:01

    Salam tuan sufri… Saya juga pakai bmw E90, baru je bimmer buat hal, sebiji mcm tuan sufri cerita, kelengkapan utk buka sendiri sy tiada, cuma nak tanya tuan sufri, di kuala lumpur dimana nak dapatkan diagnostic tool, dan mcm mana nak hubungkan pada kereta. Dan bagaimana tuan gunakan komputer untuk lihat, maaf sy budak baru nak belajar… Pening pakai bmw ni.. Hahahha cadangannya hantar workshop

    Reply

  3. shah iruan
    Mar 15, 2015 @ 05:17:02

    Soalan seterusnya… Minyak hitam yg di syorkan pakai jenama dan jenis, kereta di gunakan di malaysia, kena ikut suhu dan cuaca..?? Fully sintetic atau semi sinteti..? Berapa liter minyak hitam digunakan untuk E90 model ni…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: