Umair Toilet Training

Sudah tiba masanya untuk Umair melakukan toilet training. Namun ketika artikel ini ditulis, Umair sebenarnya telah mula melakukan toilet training sebulan lebih yang lepas.

Ini kerana syarat nursery untuk budak-budak berumur 3 tahun ke atas mestilah telah terlatih dengan toilet train. Buat permulaan memang la sukar, bocor sana- sini memang telah dijangka.

Umair pula masih belum tahu hendak beritahu papa dan mama apabila hendak ke tandas. Alamatnya memang kena buat jadual setiap setengah jam. Setiap setengah jam saya akan bawa Umair ke tandas untuk buang air kecil, dan itulah cara terbaik buat masa ini.

Namun kadang-kadang “accident” tetap juga berlaku. Memang geram juga apabila berlaku, namun itulah yang berlaku dan kena la bersabar. Sampai ke hari ini, Umair telah mencapai progress yang baik.

Cuma hanya semalam, apa yang kurang best ialah Umair “accident” 5x dalam sehari. Geram betul, sampai pening kepala papa dibuatnya. Mana nak taknya, tanpa sebarang isyarat tau-tau jer dah terlepas. Last sekali sebab dah tak tahan sangat asyik tukar baju dan seluar, terus pakaikan Umair dengan pampers.

Apa pun, sabar itu separuh daripada iman.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: