Holiday in London – Day 5

Pada hari yang ke-5, kami sekali lagi menaiki bas Hop On-Hop Off untuk menaiki River Cruise. Oleh kerana untuk ke sana mengambil masa agak lama kerana bas pusing ke semua tempat, apabila sampai ke destinasi ianya telah makan masa separuh hari.

Akhirnya kami mengambil keputusan untuk berhenti di Tower of London. Di sana kami makan tengahari di restoran KFC, nasib baik la ianya halal. Tanpa membuang masa, terus order satu bucket yang ada 10 ketul ayam. Oleh kerana di sini ialah London, apa yang ada ialah Original Recipe. Spicy memang takder dalam menu.

Beza makan ayam KFC di London dan ayam KFC di Glasgow ialah saiznya yang besar. Kalau di London ianya agak besar tapi di Glasgow ianya sangatlah kecil. Rasa tetap sama, harga tetap sama, namun saiz sahaja yang berbeza.

Walau bagaimanapun tetap tidak boleh lawan ayam KFC Malaysia yang besar. Hahaha.. kalau bab yang ni, Malaysia menang la. Selesai makan kami membatalkan hasrat untuk menaiki River Cruise kerana ia mengambil masa lebih kurang sejam di atas bot dan kami pula terkejar masa.

Dari Tower of London kami menaiki Tube dan terus ke Harrods. Gedung membeli-belah yang paling terkenal di kota London. Terkenal dengan jenamanya yang mewah dan mahal. Kebetulan ada diskaun pada jualan perfume, memang murah ler harganya. Kalau nak beli ketika harga asal memang tak mampu ler jawabnya.

Apa yang boleh kami buat ialah hanya cuci mata melihat barangan yang harganya membuatkan kami menelan air liur berkali-kali. Tapi yang hairannya ianya sentiasa penuh dengan orang. Kaya betul orang London ni rupanya. Orang arab pun tidak kurang hebatnya, mudah untuk lihat orang arab di Harrods ni.

Habis sahaja melawat Harrods kami menaiki bas dan turun di Piccadilly buat kali kedua dan makan malam di Restoran Rasa Sayang buat kali kedua. Kali ini kami order Nasi Goreng Kampung, ABC, Mee Udang dan air panas. Pendek kata sedap belaka masuk kali kedua pun sedap sahaja.

Memang ada restoran Melayu yang lain, namun oleh kerana tempatnya agak jauh sedikit dari kawasan pelancongan menyebabkan kami agak sukar untuk ke sana. Ditambah pula kami terkejar-kejar masa.

Selesai makan saya sekeluarga balik ke hotel dengan berjalan kaki. Sambil menikmati pemandangan kota London.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: