Holiday in London – Day 1

Hari demi hari, akhirnya masa yang ditunggu pun tiba. Tujuan asal hendak ke London ni adalah hendak perbaharui Passport yang sudah hampir tamat tempoh. Oleh kerana hendak menjimatkan belanjawan yang ada, maka tiket flight dan hotel ditempah lebih awal untuk mendapatkan harga yang murah.

Namun seperti biasa, kita hanya merancang, tuhan juga yang menentukan segala-galanya. Siapa sangka setelah tempah tiket flight dan hotel, rupa-rupanya Mobile Immigresen Malaysia ada buka gerai di Edinburgh semasa hari sukan Edinburgh Games 2012 pada Oktober lepas. So, saya sekeluarga pun renew passport di Edinburgh.

Tiket flight dan hotel telah ditempah, so nak taknak kena la pergi juga ke London. Maka makan angin la saya sekeluarga di sana. Dengan menaiki flight EasyJet, penerbangan kami dari Glasgow ke London hanya mengambil masa 1 jam sahaja.

Sampai sahaja di London Stansted Airport, kami menaiki coach ke London Liverpool Street Station. Lebih kurang 1 jam 45 minit kami sampai ke destinasi. Ketika kami sampai hari telah pun gelap, Winter Season memang pendek waktu siangnya.

Kemudian kami menaiki Tube untuk sampai ke hotel penginapan kami. Tube ni lebih kurang LRT ler macam kat Malaysia, bezanya Tube ni beroperasi di bawah tanah a.k.a Subway. Dari London Liverpool Street Station kami menaiki Tube ke Moorgate, kemudian tukar stesen ke North Line menuju ke Euston Station.

Apa yang menariknya, pengangkutan awam di London memang sangat-sangat efisyen. Pantas dan tidak perlu menunggu lama, train atau bas sekerap 1-2 minit. Tapi oleh kerana ada beberapa stesen yang masih belum di upgrade kepada mesra kerusi roda, maka agak sukar la bagi saya yang membawa stroller menggunakan perkhidmatan Tube ni. Lebih-lebih lagi, saya ada bawa 2 beg besar bersama.

Mula-mula rasa macam segan juga usung 2 beg besar ke sana ke mari. Rupa-rupanya itu adalah perkara biasa bagi mat salleh di London. Mereka juga mengusung beg besar ke sana ke mari untuk pergi kerja. Apa la yang mereka bawa setiap hari, kalau aku ni sebagai pelancong logik juga bawa beg besar. Mereka ni orang local pun bawa beg besar dan jadi macam trend pulak.

Sampai di hotel penginapan, penat bukan main lagi. Lega bila dah dapat baring atas tilam. Selepas berehat lebih kurang, saya sekeluarga dan kawan dari Edinburgh keluar makan malam di Euston Station. Kami cuma makan makanan Singapore, itu jer yang dekat dah halal. Besoknya baru la masa untuk pusing seluruh London.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: