Melihat Aurora Borealis

Aurora Borealis atau dikenali sebagai Northern Lights adalah satu fenomena yang unik dan hanya berlaku di kawasan hemisfera utara. Salah satu tempat untuk melihat keunikan dan keajaiban ciptaan Allah SWT adalah di tempat saya tinggal sekarang iaitu UK.

Berdasarkan kajian dari SpaceWeather aktiviti Geomagnetic yang tertinggi adalah pada bulan Mac, April, September dan Oktober. Dimana pada bulan ini, fenomena Northern Lights lebih mudah kelihatan.

Semakin ke utara maka semakin jelas la “Cahaya Utara” ni (Bahasa Melayu). Namun untuk melihat fenomena seperti ini hanyalah pada waktu malam dimana tiada sebarang awan. Sudah tentulah sejuk mencapai paras beku, boleh demam dibuatnya.

Peluang seperti ini tidak akan dilepaskan, sehinggakan hampir setiap malam saya melihat update dari Aurora Forecast dan download Aurora Buddy ke dalam Android Phone saya. Kerana peluang sebegini hanya boleh dilihat di negara yang menghampiri kutub utara. Malaysia memang tak dapat la nak tengok fenomena macam ni.

p/s: Suhu pada paras 3°c memang tersangat sejuk. Boleh ke tahan nih.. Baru Autumn, belum Winter lagi..

2 Comments (+add yours?)

  1. © Aly Rd™ (@alyrds)
    Nov 09, 2012 @ 04:30:38

    aku ingat ko yang amik gambo ni… bila nak amik gambo ni???? keke

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: