Peristiwa 25hb Disember

Sering kali pada setiap tahun kita akan dengar ada sahaja berita yang tidak sedap didengar pada malam Hari Natal ni. Peristiwa yang tidak boleh dilupai ialah banjir yang melanda Keningau, Sabah apabila Ribut Greg melanda pada tahun 1996.

Tsunami yang melanda Aceh pada 2004 dimana Malaysia juga menerima tempiasnya juga berlaku pada malam Hari Krismas. Tidak ada apa yang tinggal hanya masjid sahaja yang masih berdiri teguh di Aceh. Sungguh besar kebesaran Allah SWT.

Kemalangan dahsyat bas 2 tingkat Sani Express yang berlaku di Lebuhraya Utara-Selatan berdekatan dengan Plaza Tol Ipoh Selatan menjadi salah satu tajuk utama media arus perdana. Ia juga berlaku pada Hari Krismas.

Banyak lagi perkara berlaku pada Hari Krismas, hanya berita yang besar-besar sahaja saya senaraikan. Semoga kita insaf dan sedar dengan peristiwa yang berlaku. Ianya juga adalah petunjuk buat hambaNya yang lalai agar segera bertaubat.

25hb Disember 2011 juga menjadi tarikh bersejarah buatku secara peribadi. Semoga Allah memberi kekuatan kepadaku agar lebih tabah menghadapi dugaan yang menimpa.

p/s: Apabila sampai masanya kekeliruan, salah faham, kita sepatutnya balik ke pangkal jalan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: