Cara Format USB Flash Drive Kepada Sistem NTFS

Di dalam dunia yang serba canggih dengan komputer serta gadget yang entah pelbagai jenis, rupa dan aksesori terdapat sejenis peralatan komputer yang tidak asing bagi kita iaitu Thumb Drive. Kadang-kadang orang sebut Pendrive, USB Flash Drive dan pelbagai lagi nama lain yang sama maksud dengannya.

Jika 3 atau 4 tahun dahulu, 2 GB atau 4Gb sudah dikira cukup besar ruang storan yang ada. Tetapi pada masakini ianya hanyalah ruang yang cukup terhad atau orang kata cukup-cukup makan sahaja.

Ditambah pula Flash Drive selalu digunakan untuk memindahkan atau menyalin (copy) data fail yang cukup besar. Ianya akan menjadi masalah apabila kita hendak memindah sebuah fail yang besar lebih dari 4Gb ke dalam Flash Drive walhal kita mempunyai storan sehingga 16GB, 32GB atau lebih.

Contoh fail yang besar ialah seperti fail movie seperti HD atau Full HD yang memakan storan sehingga 10Gb atau lebih, bergantung pada saiz fail itu sendiri. Secara standard Flash Drive adalah dalam format FAT32 yang mana ianya terhad kepada 4GB sahaja untuk sebuah fail.

Cara terbaik ialah format Flash Drive kepada NTFS yang mana ianya menyokong pemindahan data melangkaui 4GB tadi. Namun anda mungkin menghadapi masalah ketika hendak format kepada NTFS kerana option NTFS tidak ada di dalam task anda.

So, apa yang anda perlu buat ialah dengan mengikut langkah-langkah berikut..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: