My 1st Smartphone

1st of all, thanx to my father-in-law for giving this present. Smartphone Acer BeTouch E400 yang menggunakan OS Android 2.1 (Eclair). Seronok dapat handphone @ smartphone baru nie. Rasa bersemangat pula nak pergi kerja pasni, semua kerja akan menjadi handy.

Handphone yang smart dipanggil Smartphone. Saya tak pernah ada smartphone kerana semua handphone yang saya pakai semuanya hanya digunakan untuk buat panggilan, SMS, jam, alarm clock dan melihat tarikh.

Berbeza dengan smartphone ianya boleh melakukan bermacam-macam jenis kerja yang tidak dapat dilakukan pada handphone biasa. Contohnya laman sembang sosial seperti facebook dan twitter, membuat nota seperti PDA, melayari internet dan banyak lagi tools dan apps yang berguna sama ada berbayar ataupun percuma.

Manakala wife saya pula mendapat Smartphone BlackBerry Curve dari ibunya @ ibu mertuaku kerana mamanya tak reti sangat pakai BlackBerry. Adik iparku Ihsan jufa mendapat smartphone Blackberry Curve yang sama dan adik iparku Iyad Sufi mendapat Smartphone Nokia (tak ingat model apa, tapi touch screen). Bapa mertuaku pula tak mau kalah dengan orang lain, dia beli yang paling top model iaitu BlackBerry Torch.

Semua orang dalam rumah pakai BlackBerry kecuali aku, Nono (adik ipar), Iyad Sufi (adik ipar) dan mama (nak beli iPhone 4 katanya). Satu malam semua orang bersembang pasal smartphone masing-masing, cerita tentang kelebihan dan function smartphone.

Nampaknya aku sorang jer pakai Android base. Orang lain pakai iOS (Apple) dan RIM (BlackBerry). Bapa mertuaku berkata kepadaku, Sufri orang IT memang sesuai pakai Smartphone Android. Bila difikirkan kata-kata bapa mertuaku ada juga betulnya. Android adalah OS Open Source untuk Smartphone, sama juga seperti Linux untuk PC.

Sembang punya sembang, esok ibu mertuaku dah nekad nak beli iPhone 4 di The Mines. Manakala wife saya pula nak upgrade telco kepada BlackBerry Plan. Saya pula upgrade kepada Data Plan sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: