Mama dan Abah di i-City

Buat pertama kalinya Abah dan Mama sampai ke i-City yang berwarna-warni disirami dengan lampu yang pelbagai bentuk dan corak. Bermula dengan mengambil gambar di pintu gerbang sehinggalah ke dalam kawasan i-City. Mama memang teringin hendak ke sana, so kami sebagai anaknya bawalah ke sana.

Dari pokok yang penuh dengan lampu sampailah ke bentuk-bentuk haiwan yang pelbagai. Terdapat juga pameran haiwan-haiwan liar seperti ular, katak, cicak dan bermacam-macam lagi jenis binatang yang dipamerkan. Boleh bergambar dengan burung dan iguana yang besar. Besar sungguh iguana tu, geli memanglah geli, tapi iguana tu bukan buat apa pun.

Sempat kami lihat ular sawa albino diberi makan oleh penjaganya. Seekor ayam yang masih hidup diberi makan kepada ular sawa dalam keadaan terikat. Saya boleh nampak proses ular sawa membaham mangsanya dengan membelit badan mangsa (ayam). Kepala ayam tersebut memang ditelan dahulu supaya lemas dan mudah untuk ular sawa menelannya. Proses ular sawa memakan masa yang cukup lama, tak larat tengok sebab lama sangat saya pergi melihat haiwan yang lain.

Secara live ada juga cicak tokek yang menjadi rebutan kerana harganya yang tinggi di pasaran gelap. Kulit yang berwarna merah dan sedikit hijau sedikit perang sedikit cerah yang sukar dikenali warna sebenar. Apa yang pasti kulitnya berbintik merah dan beberapa jenis lain lagi berbintik hijau.

Puas berjalan sekitar i-City kami pergi makan di Restoran Ani Sup Utara. Saya telah memesan Sup Gearbox yang memang dah lama hendak merasa tetapi tiada peluang. Rupanya Sup Gearbox lain dari tempat yang biasa jual kerana ianya tidak ada lubang untuk disedut. Lemaknya dah dikeluarkan so kurang fresh la, tak macam dalam tulang. Kalau tahu macam tu, better la aku order sup daging sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: