Syarat Baru Kad Kredit oleh Bank Negara

Sebut sahaja kad kredit, semua orang tahu mengenainya. Dalam kepala mesti terbayang logo Mastercard dan Visa, kerana itulah yang paling popular jika dibandingkan dengan American Express, Dinner Club dan lain-lain.

Baru-baru ini Bank Negara telah mengeluarkan syarat baru untuk memiliki kad kredit. Dimana pendapatan minima adalah RM24,000 setahun berbanding RM18,000 sebelum ini.

Manakala bagi individu yang berpendapatan RM36,000 setahun dan ke bawah hanya boleh memiliki maksima dua kad kredit sahaja. Bagi pengguna kad kredit yang memiliki lebih dari dua kad sedia ada dikehendaki memilih hanya dua kad sahaja yang ingin digunakan sehingga tempoh akhir 2011.

Had maksima bagi kad kredit adalah tidak lebih dua kali gaji bulanan bagi setiap kad. Bagi pengguna kad kredit yang telah melebihi had maksima kredit limit dikehendaki melangsaikan hutang kredit dalam masa 2 tahun.

Syarat terbaru yang dikeluarkan oleh Bank Negara berkuat-kuasa serta merta. Pada 1 Januari 2012, ciri-ciri keselamatan kad kredit dipertingkatkan bagi memberi keyakinan kepada pengguna dengan adanya Transaction Alert yang dihantar melalui SMS apabila selesainya sesuatu transaksi.

Diikuti dengan penambahan ciri-ciri keselamatan seperti Personal Identification Number (PIN) pada semua kad transaksi yang akan dilaksanakan pada 1 Januari 2015.

Syarat terbaru yang dikeluarkan adalah bertujuan untuk mendidik pengguna supaya tidak berhutang berlebih-lebihan. So, kepada pengguna kad kredit di luar sana berpada-pada lah ketika berbelanja dengan kad kredit. Guna apabila betul-betul perlu sahaja. Jika hendak selamat, bertukar kepada debit card yang mana kredit akan ditolak secara automatik dari akaun simpanan.

p/s: Saya pun pakai kad kredit jugak.. Huhu…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: