Majlis Rumah Terbuka Hari Raya di Restoran Seri Melayu

Hari ini vendor kami dari Business Information Technologies (M) Sdn Bhd (BIT) menjemput warga JTM untuk menghadiri Majlis Rumah Terbuka Hari Raya di Restoran Seri Melayu. Majlis bermula dari tengah hari sehingga jam 4 petang. Saya dan rakan sepejabat pergi ke Restoran Seri Melayu pada waktu tengah hari.

Seperti biasa, dah namanya Restoran Seri Melayu maka lauk-pauk yang ada ialah masakan Melayu. Kalau setakat salad tu memang ada la, juga disertakan dengan dessert seperti buah-buahan dan kek dan manisan yang lain. Berbagai-bagai jenis masakan terdiri dari daging dan ayam. Masak rendang, masak kurma, masak sweet and sour dan bermaca-macam jenis masakan. Nak taip pun penat, senang cerita hampir semua masakan Melayu ada.

Saya pula tidak makan semua jenis masakan, hanya beberapa sahaja. Ini kerana saya hanya ambil makanan yang jarang ada seperti nasi minyak, kambing panggang, pulut durian, pelbagai jenis kek dan ABC. Tetapi apabila diperhati betul-betul, kali ini tidak banyak pilihan makanan yang ada jika dibanding seperti tahun yang sudah. Jika sebelum ini adalah persembahan tarian Melayu di atas pentas, tetapi tahun ini tiada tarian yang dipersembahkan. Mungkin bajet tahun sedikit jer kot.

Walaupun ramai lagi tetamu BIT yang hadir, makanan yang ada cukup untuk semua orang. Tetamu datang silih berganti, ramai tetamu BIT dari kalangan kakitangan kerajaan. Jika dilihat dari cara berpakaian pun orang dah tahu, apatah lagi jika kakitangan tersebut dari unit beruniform sudah tentu la ianya pasti.

Makanan di Restoran Seri Melayu memang ada kelas, memang sedap. Kalau nak dibanding dengan makanan Melayu yang ada di luar sana memanglah tidak jauh sangat bezanya. Sebab memang rasa masakan Melayu macam itu. Takkan la masakan Melayu rasa macam masakan Western. Dah tentu hilanglah rasa masakan Melayu tersebut.

Disebabkan semua kawan-kawan dah kenyang, saya dah rakan mula beredar. Balik saja dari Restoran Seri Melayu kepala saya dah mula pening. Mungkin makan kambing banyak sangat kot. Semasa sedang mengarang blog ni pun kepala masih pening. Adoi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: