Makan Malam di Umbai, Melaka

Malam sabtu yang lepas, saya serta keluarga pergi makan malam di Umbai, Melaka. Turut hadir ialah Cik Lati sekeluarga, Cik Suma dan nenek. Saya, isteri serta adik Aan bertolak dari KL sekitar jam 3 petang menuju ke Selatan dengan menggunakan highway PLUS. Sepanjang perjalanan hujan turun dengan begitu lebat sekali. Wiper pada kereta pula sudah lusuh dan air hujan seperti tidak dapat membias air.

Semua kereta berjalan sangat perlahan sekitar 40-50km/j, kerana hujan begitu lebat sekali. Apabila sampai di sekitar kawasan Senawang, highway menjadi sesak secara tiba-tiba. Rupa-rupanya ada sebuah lori kemalangan dari arah Selatan menuju ke Utara. Kesesakan lalulintas dari arah Selatan tersangatlah panjang.

Saya memandu dengan kelajuan 90km/j selama 15 minit. Bayangkan berapa panjang kesesakan pada waktu itu. Kami meneruskan perjalan seperti biasa dan singgah sebentar di R&R Seremban untuk refreshing. Saya singgah sebentar untuk membeli wiper baru, malangnya tiada saiz yang sesuai. Saya membeli 2 pau kacang, 2 pau kari ayam dan 2 pau kaya untuk mengalas perut.

Kami kemudiannya meneruskan perjalanan ke selatan. Sepanjang perjalanan, cuaca kurang baik sentiasa hujan. Apabila sampai sekitar Melaka kami berhenti semula di R&R Ayer Keroh untuk berehat sambil minum Nescafe. Setelah berehat dalam setengah jam barulah kami mula bergerak ke Umbai.

Dalam perjalan ke Umbai, kami fikir untuk singgah sebentar di Bandar Melaka, tapi memandangkan saya kurang arif dengan jalan di Melaka saya batalkan niat tersebut dan terus mencari jalan ke Umbai. Setiba di Umbai kami tiba tepat pada masa dan keluarga yang lain juga tiba pada masa yang sama. Memang suatu kebetulan.

Terdapat banyak gerai yang menjual masakan seafood. Jadi kami cari gerai yang agak kosong, kerana gerai yang fames tue penuh dengan pelanggan. Kami memesan kerang, udang, ketam, tom yam, ikan (tak ingat nama ikan), serta beberapa makanan yang lain.

Setelah selesai makan, kami semua mula bergerak ke kampung. Konvoi 4 kereta selamat sampai ke kampung agak lewat malam. Pada keesokan harinya barulah kami balik semula ke Kuala Lumpur. Kami tiba di Taman Equine agak lewat, kerana sepanjang perjalanan balik agak sesak. Kesesakan sepanjang puluhan kilometer hanya disebabkan sebuah kereta rosak di tepi lebuhraya. Cis! cis!! cis!!! 1000x …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: