Majlis Perkahwinan Dewi Yusmalaila

18hb Disember 2009 iaitu hari Jumaat adalah tarikh keramat bagi sepupuku Dewi Yusmalaila kerana telah selamat menjadi isteri kepada suaminya Raja Nuar (nama penuh tak ingat). Akad nikah dilangsungkan di surau Apartment Sri Rakyat selepas solat Asar.

Keesokan harinya adalah majlis bersanding di sebelah pihak perempuan, dibuat di dewan serbaguna Apartment Sri Rakyat. Boleh kata semua penduduk di situ hadir untuk melihat kedua-dua pengantin walaupun cuaca pada waktu itu kurang baik kerana sekarang nie musim hujan.

Tema warna kuning menjadi pilihan bagi pihak perempuan. Komuniti di Apartment Sri Rakyat banyak membantu dalam menjayakan majlis perkahwinan ini. Ramai yang memberi sumbangan dalam bentuk barang makanan dan tenaga kerja.

Pada hari lusanya pula adalah majlis menyambut menantu oleh pihak lelaki. Majlis dibuat hanya selang sehari, bertempat di Dewan Kompleks Sukan Bukit Jalil. Tema warna Oren Putih menjadi pilihan, majlis dibuat agak kelas jugak la, almaklum la keluarga kerabat di Raja.

Beberapa tetamu VIP seperti Dato’ dan Datin juga hadir ke majlis ini. Kami di tempatkan di meja khas untuk keluarga pihak pengantin perempuan. Beberapa persembahan silat dipersembahkan kepada pasangan pengantin, dari budak kecil sehingga ke orang dewasa. Tidak lupa juga bapa saya menjadi salah seorang wakil dari pihak perempuan untuk menepung tawar (betul ker apa aku tulis nie).

Tapi ada beberapa rungutan dari beberapa keluarga pihak perempuan, kerana hidangannya makananya agak sedikit. Masih ada yang lapar rupanya. Al-maklumlah, makan tue cuma adat sahaja. Takder ditambah-tambah, walaupun diminta tambah.

Sesi akhir ialah kami bergambar beramai-ramai sekeluarga dan barulah kami balik. Memandangkan family saya terpaksa bekejar ke KLIA untuk penerbangan balik ke Labuan, kami terpaksa balik awal.

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. faridah zaha
    Jul 27, 2013 @ 04:09:18

    boleh sya lihat pic dewi yusmalaila sbb saya mencari seseorang dan alamat terakhir adalah apt sri rakyat di bukit jalil sebelum tu die menetap di bandar tasik selatan

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: