Majlis Perkahwinan Admi dan Nora

Semalam adalah majlis perkahwinan salah seorang sepupu lelaki sebelah isteri dan sebelah bapanya (My father in law ler). Saya, isteri saya, mak mertua dan bapa mertua pergi menghantar bagi pihak lelaki. Kami mula bertolak dari rumah sekitar jam 11.30am dan tiba di Tampin sekitar jam 1pm.

Setiba di sana, kami mula bergerak ke rumah pengantin perempuan di Kg. Seri Repah. Ketibaan kami mungkin agak awal kerana pemain kompang belum sampai-sampai. Kedua-dua pengantin sudah naik ke atas pelamin barulah pemain kompang sampai. Tapi jam dah masuk 1pm lebih, takkan la pemain kompang masih belum sedia.

Tiada meja untuk keluarga pengantin lelaki disediakan. Terkulat-kulat kami mencari tempat duduk yang agak terhad. Disebabkan wife saya mengandung, saya menyuruh dia makan beradab bersama pengantin sambil ditemani oleh emaknya (my mother in law). Ruang makan yang agak terhad dengan tetamu yang ramai, maka terpaksa la saya makan duduk di atas batu sahaja. Sabar jer lah.

Lebih mengecewakan, tiada siapa pun dari keluarga pengantin perempuan yang melayan keluarga pengantin lelaki. Rasa pelik pun ada, sebab dibiarkan macam tue. Nasib baik la ketua rombongan pengantin lelaki hendak balik awal. Kalau tak, memang bosan ler jawabnya.

Moral of the story, berilah priority kepada keluarga pengantin. Apa perasaan mereka kalau berada di situasi kami? Tepuk dada tanya selera..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: