Majlis Akad Nikah Syakri

Sabtu yang lepas saya dapat job untuk jadi 2nd Photographer bagi majlis akad nikah di Seremban. Saya dan Wan Rap mewakili jurugambar bagi pihak lelaki sahaja, kerana pihak perempuan ada jurugambarnya sendiri. Lupa nak beritahu, Syakri adalah kawan kepada Wan Rap. Kami bertolak dari Flet Seri Labuan di Bandar Tun Razak menuju ker Seremban.

Cuaca yang agak tidak menentu, sekejap hujan sekejap cerah tidak menjadi penghalang kepada majlis yang bersejarah buat kedua mempelai. Majlis akad nikah dilakukan di Masjid. Selepas solat Asar, majlis akad nikah dilangsungkan oleh bapa pihak perempuan sendiri. Dengan sekali lafaz, mereka sah menjadi suami isteri disaksikan oleh kedua-dua keluarga pihak lelaki dan perempuan.

Selesai majlis akad nikah, ada sedikit jamuan ringan dibuat oleh keluarga pihak perempuan bagi menyambut kedatangan rombongan pihak lelaki yang susah payah datang dari jauh. Saya berehat seketika sambil makan nasi himpit dan kuah kacang, berserta pulut kuning dan sambal bilis. Sedap-sedap semuanya, sampai tambah buat kali kedua.

Selesai makan kami pun mula beredar dan meneruskan perjalanan balik ke Kuala Lumpur. Keesokannya adalah majlis bersanding. Namun saya tidak menghadirkan diri kerana ada hal lain.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: