Konvoi to Senawang

Selepas beberapa minggu merancang untuk buat konvoi buat kali ke-2, akhirnya terlaksana jua. Pada awalnya ramai peserta yang menunjukkan minat, akan tetapi disaat akhir ramai yang terpaksa menarik diri kerana masalah yang tidak dapat dielakkan.

Pada awalnya terdapat 13 peserta, tetapi hanya 5 peserta sahaja yang dapat beraksi. Peserta itu ialah Rahman, Khairill, Farhan, Zul dan saya sendiri. Selepas berkumpul di Shell selepas Tol Sg. Besi, tepat jam 8.30am saya, Rahman dan Khairill mula bergerak ke transit pertama di Bangi untuk pickup 2 lagi peserta iaitu Farhan dan Zul.

Sambil menunggu kami bersarapan di kedai mamak Seksyen 15. Sekitar jam 9.55am kami mula bergerak ke destinasi melalui Highway PLUS kerana ‘Tourist Guide’ kami tidak dapat hadir. Kalau ikut perancangan kami akan menggunakan jalan lama istilahnya ‘Jalan Dalam’.

Dalam perjalanan menuju ke selatan, 1km dari R&R Seremban kami ternampak sebuah Lori landing ‘baik’ kat tepi longkang. Mungkin dia nak berehat kot. Kami singgah berehat sebentar di R&R Seremban kerana motor kami pun perlu breakfast. Selesai berehat dan isi petrol secukupnya, kami meneruskan perjalanan.

Dalam perjalanan ke Senawang, kami ternampak sebuah Bas Sekolah tersadai di arah bertentangan. Kelihatan budak-budak sekolah bermain-main di sekitar longkang. Bas rosak agaknya. Kami meneruskan perjalanan dan keluar Tol Senawang. Keluar saja tol, simpang traffic light pertama kami belok ke kanan, sampai satu lagi traffic kami belok ke kanan lagi dan terus sampai ke destinasi. Kami sampai di Gerai Cendol Leman Dawi pada jam 10.55am.

Di sana kami mula bergambar-gambar dengan motor masing-masing sebagai bukti kami dah sampai. Ketibaan kami disambut dengan celoteh Pakcik Leman dengan fakta geografi dan sejarah negara dan negeri 9. Setiap tahun, bulan, minggu, hari, jam, minit dan saat disebut satu persatu oleh Pakcik Leman. Entah berapa lama la Pakcik Leman hafal semua nie.

Cendol biasa RM1.50, Cendol Pulut RM2.00 dan Cendol Jagung RM2.50. Hanya dengan sekali bayaran kami boleh top-u seberapa banyak yang kami mahu dan boleh tapau untuk dibawa bekal. Air Barli yang disediakan juga percuma. Sambil menikmati cendol kami melihat keadaan sekeliling, banyak juga banner yang dipasang.

Sebelum betolak pulang kami mengambil kesempatan bergambar bersama Pakcik Leman sebagai tanda kenang-kenangan. Kami mula bergerak pulang sekitar jam 1pm menuju ke Kuala Lumpur melalui Tol Senawang. Perjalanan kami walaupun agak singkat, tetapi terasa seronok kerana celoteh Pakcik Leman masih terngiang-ngiang di dalam kepala.

Konvoi kali ini adalah sebagai penutup untuk tahun 2009. Next year kami akan mengadakan konvoi yang lebih jauh dan mungkin bermalam sehari dua. Barulah feel macam Roy dalam filem ‘Gila-Gila Remaja’. Heheh..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: