My First Wedding Anniversary

Setiap orang ada cara untuk meraikan sempena menyambut ulang tahun, sama ada Hari Jadi, Hari Perkahwinan, Hari Blind Date dan macam-macam hari lagi. Saya pula ada cara tersendiri, agak simple dan mudah. Mungkin juga sama seperti kebanyakan orang lain.

Angka 08 08 08 bersamaan dengan 8 Ogos 2008, iaitu hari bersejarah buat saya dan isteri menjadi pasangan hidup. Kini telah genap setahun kami berkahwin. Demi memperingati hari bersejarah ini, saya membawa isteri ke Alamanda Putrajaya untuk makan di Pizza Hut dan menonton Wayang. Kalau ikut plan asal, kami ingin makan di Chicken Rice Shop. Tapi isteri saya hendak makan makanan selain nasi. So, pizza saja pilihan yang ada.

Kami membeli tiket wayang di GSC Alamanda sebelum makan pizza. Wayang yang bertajuk ‘Setem’ menjadi pilihan kami. Dengar daripada cerita kawan-kawan di pejabat agak menarik dan lucu. Selepas kami membeli tiket kami pergi ke Pizza Hut untuk menjamu selera.

Makanan untuk 2 orang kami pesan, seperti biasa Super Supreme menjadi pilihan default. Selepas makan barulah kami ke panggung. Di sana berlaku sedikit drama antara saya dengan penjaga tiket, di mana saya dilarang membawa kamera ke dalam panggung. Saya mengatakan kamera saya bukan boleh rakam video. Tapi penjaga tiket tetap berkeras supaya saya meletakkan kamera saya di luar. Saya pula bertanya sambil meninggikan suara, “Kalau kamera saya hilang, awak mahu ganti ka !!!”. Penjaga tiket tersebut hanya berdiam diri sambil mengutip tiket pelanggan yang lain. Seorang lagi penjaga tiket menenangkan keadaan, supaya saya menyimpan kamera ke dalam beg supaya saya boleh masuk ke panggung. Akhirnya beg isteri saya menjadi mangsa, kamera DSLR saya yang besar dimasukkan ke dalam begnya yang kecil.

Cerita ‘Setem’ yang kami tengok agak lawak, tapi isteri saya kata ‘Baik Punya Cilok’ lagi best dari cerita ini. Apapun, pada saya best sesuatu cerita agak subjektif. Lain orang lain citarasa. Cerita nie kira best sebab semua kaum ada berlakun. Melayu, Cina, India dan ada juga watak kecil seperti Indonesia, Siam dan Inggeris. Semua watak dan jalan cerita mudah difahami. Sesuai untuk penonton yang menonton dengan santai tanpa perlu banyak berfikir.

Selepas kami menonton wayang, kami singgah di kedai buku MPH. Belek majalah terkini tapi tak beli pun. Selepas itu kami kedai biskut Famos Amos, isteri saya tiba-tiba mengidam hendak makan biskut. Layankan jer la, memang susah nak faham orang mengandung nie. Lepas tue kami pergi singgah membeli kurma di sebuah stall di dalam Alamanda.

Selepas itu barulah kami balik ke rumah. Kalau ikutkan selepas itu, kami akan pergi makan malam bersama nenek isteri saya. Tapi oleh kerana kami risau tidak dapat balik awal, kami tolak tawaran nenek isteri saya untuk makan bersama. Apapun, saya memang cukup kenyang. Sebab isteri saya tak makan banyak pun. Saya la yang terpaksa menghabiskannya. Huhu…

2 Comments (+add yours?)

  1. Hafizal
    Aug 20, 2009 @ 17:26:58

    makan Pizza? Nda reti makan nasi ka?

    Wakakakakakaaa…

    Reply

  2. saifulazrul
    Aug 20, 2009 @ 17:37:56

    Selamat menyambut Ulangtahun!

    Tak lama lagi, ada lah baby comel yang akan menjadikan hidup lebih ceria. Lepas tu, susahlah nak ajak Sufri pi Al-Amal lagi. Hehehe…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: