Laptop Kawan Rosak

Selepas desktop rosak, laptop pulak yang rosak. Owner yang sama, kawan dari HR yang punya. Tapi kalau ikutkan, adik perempuan dia yang punya. Dia mintak suruh betulkan balik seperti asal. Macam mana boleh jadi macam nie, aku pun tak tau. Aku rasa adik permpuan dia nie memang ada sifat ingin tahu yang kuat, sampai laptop sendiri dia buat experimen.

Habis semua skru dia buka, tapi malangnya tak reti pasang balik. Ceritanya panjang tapi aku pendekkan jer. Adiknya buka segala isi intipati laptop nie, pastu tak reti pasang balik, pastu bila tak reti pasang balik, adik perempuan dia dump laptop nie dan beli laptop baru.

Hoho, macam nie punya orang pun ada. Tapi malangnya laptop nie sudah tidak boleh diselamatkan lagi. Setelah dicuba pasang dan ON, laptop nie langsung tak mau hidup. Aku rasa antara board power supply nie ada masalah, mungkin IC power supply dan sebagainya. Charger dalam keadaan baik, sebab dah test pada laptop lain.

Inilah pertama kali aku dengar dan lihat sendiri, perempuan begitu curious untuk membaiki laptop sendiri. Well, apa boleh buat. Adik dia pun dah ada laptop baru, bak kata pepatah “Bagaikan Tikus Membaiki Labu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: